Nie jesteśmy fasolowaci, a szkoda – Sławek Walkowski

Przez dwie ostatnie piątkowe audycje w Radiospacji rozmawialiśmy z Madzią Gacyk o roślinach strączkowych. Ciecierzyca zajęła nam jeden program, a drugi fasola i reszta.

REKLAMA


Zaczęliśmy od stwierdzenia, że nie jesteśmy fasolowaci. W porównaniu z resztą świata jesteśmy gdzieś w ogonie. Oczywiście, czasami wrzucamy czerwoną fasolę do barszczu ukraińskiego, jemy grochówkę na festynie, fasolkę po bretońsku u babci, a hummus w modnej knajpie z przyjaciółmi. Za to przeciętny Brazylijczyk wsuwa rocznie ponad 16 kilo nasion roślin strączkowych, Hindus ponad 14, a nasz rodak niecałe 2. A przecież groch, bób, fasola czy ciecierzyca są naprawdę zdrowe. Zawierają mało tłuszczu. Mają sporo białka, a także węglowodanów i błonnika oraz cenne minerały i witaminy z grupy B.
Zastanawiałem się, dlaczego jemy ich tak mało. (…)

Sławek Walkowski

Więcej przeczytasz w 5. numerze dwutygodnika „Pielgrzym” [6 i 13 marca 2022 R. XXXIII Nr 5 (842)]


TUTAJ można zakupić najnowszy (05/2022) numer dwutygodnika „Pielgrzym” w wersji tradycyjnej (papierowej):
https://ksiegarnia.bernardinum.com.pl/pl/p/Pielgrzym-52022-/1801

UWAGA – NOWOŚĆ!
TUTAJ można zakupić najnowszy (05/2022) numer dwutygodnika „Pielgrzym” w wersji elektronicznej (PDF):
https://ksiegarnia.bernardinum.com.pl/pl/p/Pielgrzym-052022PDF-/1802


Udostępnij ten artykuł:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *