Śledź nie tylko od święta – Maria Fall-Ławryniuk

Najczęściej korzystamy z tych samych, sprawdzonych przepisów na przygotowanie śledzi. Warto jednak poznać nowe smaki. Dlatego zachęcam do eksperymentowania i tworzenia własnych śledziowych receptur.

W szczególności będą zachwycać pyszne śledzie na słodko z rodzynkami, żurawiną lub śliwkami. Zaskakujące w smaku będą także śledzie z suszonymi morelami, rodzynkami lub kawałkami piernika. Śledzie możemy serwować w wielu wersjach – marynujemy je, pieczemy, smażymy. Od dawna są obecne w polskiej tradycji, w wielu domach podaje się je w czasie świąt, uroczystości rodzinnych, spotkań towarzyskich. (…)

Maria Fall-Ławryniuk, dietetyk i terapeuta ruchowy

Więcej przeczytasz w 26. numerze dwutygodnika „Pielgrzym” [25 grudnia 2022 i 1 stycznia 2023 R. XXXIII Nr 26 (863)]

Dwutygodnik „Pielgrzym” można zakupić w księgarni internetowej Wydawnictwa Bernardinum.

UWAGA – NOWOŚĆ!
Czasopismo do nabycia także w wersji elektronicznej (PDF)!

Udostępnij ten artykuł:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *