Apetyczne wakacje – Maria Fall-Ławryniuk

Letnie warzywa i owoce kuszą kolorami i zapraszają do kulinarnej zabawy. Nie wyobrażam sobie lata bez kabaczków, cukinii, pachnących pomidorów czy ogórków małosolnych, kwaśnych jabłek, słodkich śliwek, czereśni, moreli, soczystych malin, jagód, jeżyn, chrupiącej kalarepki, młodego groszku, białego kalafiora, czy chrupiącej marchwi.

Lato to najpiękniejsza i najsmaczniejsza pora roku, a w zasięgu ręki mamy do wyboru wszelakie warzywa i owoce, które sprawią, że przygotowanie posiłków będzie niezwykłą frajdą i niesamowitym kulinarnym doświadczeniem nie tylko dla żołądka, również dla naszego podniebienia. To doskonała pora dla odżywczych i zarazem delikatnych zup, sałatek, soków, naparów i deserów. Różnorodne składniki odżywcze i smakowe łączą się w całość, cukinia faszerowana pastą z sera feta, sałatka z fasolki szparagowej z pieczonymi ziemniakami, zapiekanka z ryżu i zielonego groszku, naleśniki z owocami, sosem waniliowym, musem ze świeżych malin, czy puree z kalafiora, zupa marchwiowo-malinowa z nutką mięty. (…)

Maria Fall-Ławryniuk, dietetyk i terapeuta ruchowy

Więcej przeczytasz w 15. numerze dwutygodnika „Pielgrzym” [24 i 31 lipca 2022 R. XXXIII Nr 15 (852)]

Numer 15/2022 dwutygodnika „Pielgrzym” w wersji tradycyjnej (papierowej) można zakupić TUTAJ.

UWAGA – NOWOŚĆ!
Numer 15/2022 dwutygodnika „Pielgrzym” w wersji elektronicznej (PDF) można zakupić
TUTAJ.

Udostępnij ten artykuł:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *