Płatki róży nie tylko w konfiturze i syropie – Maria Fall-Ławryniuk

Różane płatki zachwycają wyglądem i aromatem, są nie tylko piękną ozdobą, ale również pachnącym, zdrowym i smakowitym produktem stosowanym w kuchni.


W propozycjach kulinarnych znajdziemy mnóstwo smacznych deserów z wykorzystaniem płatków róży. To też pyszny składnik herbat, syropów, nalewek, lemoniady czy wielu kosmetyków. Symbolika kwiatu związana jest przede wszystkim z pięknem i miłością, co doskonale tłumaczy szerokie zastosowanie róż w przemyśle kosmetycznym, jednoczenie wyjaśniając, dlaczego wciąż pozostają nieodkryte na gruncie europejskiej sztuki kulinarnej. W polskiej kuchni zastosowanie róż wciąż jest dość ubogie, zaczynamy od dżemu, nalewek i ciast, dodajemy do sałatek, kremów, galaretek, a nawet do drinków, zachęcam jednak do eksperymentowania w kuchni i odkrywania nowych połączeń smakowych. Mało kto wie, że płatki róż można po prostu położyć na kanapkę i zjeść. (…)

Maria Fall-Ławryniuk, dietetyk i terapeuta ruchowy

Więcej przeczytasz w 13. numerze dwutygodnika „Pielgrzym” [26 czerwca i 3 lipca 2022 R. XXXIII Nr 13 (850)]



Numer 13/2022 dwutygodnika „Pielgrzym” w wersji tradycyjnej (papierowej) można zakupić TUTAJ.

UWAGA – NOWOŚĆ!
Numer 13/2022 dwutygodnika „Pielgrzym” w wersji elektronicznej (PDF) można zakupić
TUTAJ.


Udostępnij ten artykuł:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *