Rokitnik – król witamin – Maria Fall-Ławryniuk

Te niepozorne owoce o charakterystycznym, lekko anansowym aromacie należą do najzdrowszych na świecie. Mieszkańcy północnej Europy nie muszą robić z niego przetworów – obcinają gałązki krzewu rokitnika, przynoszą je do domu, otrząsają jagody i mają praktycznie gotowe danie.

REKLAMA


Rokitnik to witaminowy skarb, ponieważ w 100 g owoców znajduje się od 200 do nawet 600 miligramów witaminy C. Zawiera on także ważne dla naszego zdrowia związki, jakimi są pomarańczowe barwniki – karotenoidy. Jeśli owoce zmiksujemy na pulpę, to po chwili w górnej części utworzy się warstwa niezwykle cennego oleju, który zawiera dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, łatwo się wchłania i przyswaja, podobnie jak zawarte w nim karotenoidy. Rokitnik gwarantuje nam utrzymanie wysokiej odporności  organizmu, może nas wspomóc w profilaktyce grypy, ale również przy przeziębieniu czy katarze. (…)

Maria Fall-Ławryniuk, dietetyk i terapeuta ruchowy


Więcej przeczytasz w 21. numerze dwutygodnika „Pielgrzym” [17 i 24 października 2021 R. XXXII Nr 21 (832)]

TUTAJ można zakupić najnowszy (21/2021) numer dwutygodnika „Pielgrzym”:
https://ksiegarnia.bernardinum.com.pl/pl/p/Pielgrzym-202021/287


Udostępnij ten artykuł:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *