Jak strzelić sobie w stopę – Sławek Walkowski

Trzeba przyznać, że nawet ja przecierałem oczy ze zdumienia. Informacyjna bomba wybuchła w dzienniku „New York Times” i wstrząsnęła gastronomiczną elitą.

REKLAMA


Ale od początku. Pamiętacie zapewne mój felieton o słynnej 3-gwiazdkowej restauracji Eleven Madison Park z Nowego Jorku. Opisałem w nim, dlaczego ten lokal jest tak niezwykły i tak bliski ideału. Otóż, gdy tylko restauracja otworzyła się ponownie w tym roku po tym pandemicznym szaleństwie, jej chef Daniel Humm ogłosił, że lokal od teraz będzie podawał jedynie roślinne menu. Zawrzało. Oczywiście, istnieją gwiazdkowe lokale wegetariańskie, ale po raz pierwszy na taką zmianę zdecydowała się restauracja, do której na słynną pierś z kaczki specjalnie przyjeżdżali goście z Europy, obu Ameryk i z Azji. Kuchnia Daniela Humma charakteryzowała się łączeniem klasycznej kuchni francuskiej z nową, awangardową falą i stawianiem na sezonowe smaki, przy udziale delikatnego i precyzyjnego stylu gotowania. Sam określał tak swoją kulinarną filozofię: prostota, sezonowość, odkrywanie, świeżość i zabawa. A nie ma przecież kuchni francuskiej bez wołowiny, kaczek i drobiu. (…)

Sławek Walkowski


Więcej przeczytasz w 21. numerze dwutygodnika „Pielgrzym” [17 i 24 października 2021 R. XXXII Nr 21 (832)]

TUTAJ można zakupić najnowszy (21/2021) numer dwutygodnika „Pielgrzym”:
https://ksiegarnia.bernardinum.com.pl/pl/p/Pielgrzym-202021/287


Udostępnij ten artykuł:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *