Król cytrusów w kuchni – Maria Fall-Ławryniuk

To, że zima jest najmniej barwną porą roku, wcale nie musi mieć odzwierciedlenia w kuchni. Szczególnie obecnie, kiedy potrzebna nam jest większa dawka energii i pozytywnych myśli, warto sięgnąć po miłe dla oka produkty i zafundować sobie kulinarną terapię kolorami.

REKLAMA


Apetyczne i pięknie zaaranżowane dania są najlepszym sposobem na poprawę samopoczucia. Na naszych stołach pojawiają się soczyste i bardzo zdrowe cytrusy, wśród nich on – grejpfrut, który ma pełne prawo, by zwać się królem cytrusów. O jego zdrowotnych i odchudzających właściwościach nikogo już nie trzeba przekonywać, a jego cierpko-kwaskowaty smak można na wiele sposobów wykorzystać w kuchni. Grejpfrut to szklanka pysznego orzeźwiającego soku podana do śniadania, aromatyczna sałatka fit na lunch z różnymi sałatami, kiełkami i kawałkami pieczonego indyka, galaretka z czerwonych cząstek na deser, a na kolację szaszłyk z krewetkami, czosnkiem, natką i awokado. (…)

Maria Fall-Ławryniuk, dietetyk i terapeuta ruchowy


Więcej przeczytasz w 2. numerze dwutygodnika „Pielgrzym” [24 i 31 stycznia 2021 R. XXXII Nr 2 (813)]

TUTAJ można zakupić najnowszy (2/2021) numer dwutygodnika „Pielgrzym”:
https://ksiegarnia.bernardinum.com.pl/pl/p/Pielgrzym-22021/287

Udostępnij ten artykuł:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *