Najnowsze badania potwierdzają, że spożywanie ryb pomaga zapobiegać wielu chorobom. Ryby stanowią cenne źródło kwasów omega 3, są najzdrowszym, dobrze przyswajalnym białkiem, i właśnie dlatego powinny być głównym składnikiem prawidłowo zbilansowanej diety.
Badania wykazują również, że osoby, które spożywają ryby przynajmniej 2-3 razy w tygodniu są mniej zagrożone chorobami cywilizacyjnymi, szczególnie kardiologicznymi, reumatologicznymi, a nawet nowotworowymi. Do najczęściej spożywanych ryb morskich w Polsce należą: makrela, śledź, dorsz, morszczuk, halibut, tuńczyk, flądra, zaś wśród słodkowodnych dominują: karp, szczupak, sandacz, pstrąg, płoć, lin, węgorz.
Dlaczego zatem warto jeść ryby? (…)
Zdrowy jak ryba
Najnowsze badania potwierdzają, że spożywanie ryb pomaga zapobiegać wielu chorobom. Ryby stanowią cenne źródło kwasów omega 3, są najzdrowszym, dobrze przyswajalnym białkiem, i właśnie dlatego powinny być głównym składnikiem prawidłowo zbilansowanej diety.
Badania wykazują również, że osoby, które spożywają ryby przynajmniej 2-3 razy w tygodniu są mniej zagrożone chorobami cywilizacyjnymi, szczególnie kardiologicznymi, reumatologicznymi, a nawet nowotworowymi. Do najczęściej spożywanych ryb morskich w Polsce należą: makrela, śledź, dorsz, morszczuk, halibut, tuńczyk, flądra, zaś wśród słodkowodnych dominują: karp, szczupak, sandacz, pstrąg, płoć, lin, węgorz.
Dlaczego zatem warto jeść ryby? (…)