Ocet jabłkowy ma szerokie zastosowanie w każdym gospodarstwie domowym. W kuchni dodawany jest do potraw i sprawdza się jako naturalny konserwant. To substancja bogata w składniki pozytywnie wpływające na organizm człowieka. W jego skład wchodzą enzymy, aminokwasy, pektyny i związki polifenolowe, takie jak kwas chlorogenowy czy kawowy. Ocet jabłkowy to także źródło witamin z grupy B, beta-karotenu, biotyny, kwasu foliowego i witaminy C, a także pierwiastków potrzebnych organizmowi do prawidłowego funkcjonowania – fosforu, sodu, potasu, wapnia, magnezu czy żelaza. Ocet jabłkowy stanowi więc wartościowy dodatek do diety. Witaminy i minerały w nim zawarte wpływają korzystnie na odporność, poprawiają kondycję paznokci i włosów, a także wspomagają pamięć. Czysty ocet jabłkowy obciąża układ pokarmowy i drażni śluzówkę, dlatego zaleca się spożywanie go w formie rozcieńczonej (medonet.pl).
ps
„Pielgrzym” [17 i 24 marca 2024 R. XXXV Nr 6 (895)], str. 34.
Dwutygodnik „Pielgrzym” w wersji papierowej oraz elektronicznej (PDF) można zakupić w księgarni internetowej Wydawnictwa Bernardinum.