Najzdrowsze warzywo świata

REKLAMA

Amerykańskie Centrum ds. Kontroli Chorób i Prewencji podało wyniki badań tzw. gęstości odżywczej, czyli zawartości witamin i minerałów w danym produkcie. Zwyciężczynią okazała się mało u nas znana rukiew wodna. To liściaste warzywo należy do rodziny kapustnych i rośnie w zbiornikach słodkiej wody – w strumieniach i stawach. Rukiew wodna znana jest od ponad trzech tysiącleci, była podstawowym składnikiem diety starożytnych Greków, Persów i Rzymian. Ma ostry, pieprzny smak, jest bogata w witaminę A, C i potas. Odkryto, że ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, ochronne dla układu sercowo-naczyniowego i komórek wątroby oraz zabezpieczające przed uszkodzeniami nici DNA. Badanie przeprowadzono na 47 warzywach, biorąc pod uwagę zawartość 17 składników odżywczych, W pierwszej dziesiątce, oprócz rukwi wodnej, znalazły się kolejno: kapusta pekińska (drugie miejsce), boćwina, szpinak, cykoria, sałata, natka pietruszki, sałata rzymska,

Beata Demska

„Pielgrzym” [3 i 10 września 2023 R. XXXIV Nr 18 (881)], str. 34.

Dwutygodnik „Pielgrzym” w wersji papierowej oraz elektronicznej (PDF) można zakupić w księgarni internetowej Wydawnictwa Bernardinum.

Udostępnij ten artykuł:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *