Kawa czy herbata?

REKLAMA

Chińscy naukowcy z Uniwersytetu Medycznego w Tianjin przekonują, że picie dwóch filiżanek kawy i herbaty dziennie może zmniejszyć ryzyko udaru mózgu i demencji. Przez ponad dekadę badacze obserwowali grupę 500 tys. Brytyjczyków w wieku 50–74 lat, monitorując ich zdrowie. Badania opublikowano w czasopiśmie „PLoS Medicine”. Okazuje się, że osoby, które piły od dwóch do trzech filiżanek kawy na dobę oraz od dwóch do trzech filiżanek herbaty na dobę notowały o 32 proc. niższe ryzyko wystąpienia udaru niedokrwiennego mózgu oraz o 28 proc. niższe ryzyko wystąpienia otępienia. Picie tylko kawy lub herbaty również przynosiło pewne korzyści, nawet jeśli dorośli spożywali tylko jedną filiżankę napoju dziennie. Naukowcy nie są jednak jeszcze w stanie wyjaśnić, dlaczego kawa i herbata wykazują zaobserwowane działanie. Niektórzy eksperci wskazują na polifenole obecne w gorących napojach – to właśnie one mają być odpowiedzialne za zmniejszenie ryzyka chorób neurodegeneracyjnych. W Polsce średnio co 8 minut ktoś doświadcza udaru. Jak pokazują statystyki, rocznie jest to ok. 100 tys. osób.

Beata Demska

„Pielgrzym” [2 i 9 kwietnia 2023 R. XXXIV Nr 7 (870)], str. 34

Dwutygodnik „Pielgrzym” w wersji papierowej oraz elektronicznej (PDF) można zakupić w księgarni internetowej Wydawnictwa Bernardinum.

Udostępnij ten artykuł:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *