Karnawałowe specjały – z książki „Pory roku na talerzu” Krystyny Gierszewskiej

Najlepszą alternatywą dla współczesnej, wysoko przetworzonej i niezdrowej żywności są proste, sprawdzone potrawy domowej kuchni. Tym bardziej kuchni tradycyjnej, której dania komponowane są w oparciu o dawne, przekazywane z pokolenia na pokolenie receptury. Przepisy na karnawałowe przysmaki pochodzą z książki Krystyny Gierszewskiej „Pory roku na talerzu”, w której autorka ukazuje kulinarne zależności pomiędzy religią, przyrodą i tradycją.

REKLAMA

KURCZAK W GALARECIE

Składniki:
1 filet z kurczaka, 1 mała głowa selera, 2 marchwie, 1 por, 1 pietruszka, 2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, sól, 8 łyżeczek żelatyny, 1 łyżeczka soli czosnkowej, 1 cytryna, natka pietruszki do dekoracji.

Przygotowanie:
Ugotować pierś z kurczaka razem z warzywami i przyprawami w lekko osolonej wodzie. Wyjąć z wywaru i ostudzić. Mięso i warzywa pokroić w kostkę i wkładać do szklanych miseczek. Udekorować plastrem cytryny i zieloną pietruszką. Zalać zimną żelatyną, rozpuszczoną wcześniej w litrze wody.

PASZTECIK

Składniki:
½ kg mąki, 25 dag margaryny, 1 jajo,1 jajo (do smarowania pasztecików), 5 dag drożdży, 5 łyżek mleka, 2 łyżki oleju, 2 łyżeczki cukru, sól.
Do posypania: ziarna kminku, sezamu, siemienia lnianego, czarnuszki.

Przygotowanie:
Najpierw należy przygotować rozczyn – mleko podgrzać z cukrem i wymieszać z rozkruszonymi drożdżami. Następnie mąkę siekać z margaryną, dodać rozczyn, pozostałe składniki i dalej siekać, a następnie wyrobić ciasto, owinąć w ściereczkę i włożyć do głębokiego naczynia z zimną wodą tak, aby całe się zanurzyło. Gdy ciasto wypłynie na wierzch, wyjąć je z wody i wyrabiać paszteciki.

Porcjami wałkować ciasto i radełkiem kroić kwadraty o boku 8 cm na 8 cm. Na środek każdego nakładać farsz, wszystkie rogi zlepić razem. Posmarować roztrzepanym jajem za pomocą pędzelka. Układać na blasze i odstawić do wyrośnięcia. Piec około 30 minut w temperaturze 180°C.

GROCHOWINKI KOCIEWSKIE

Składniki:
½ kostki margaryny, ½ szklanki cukru, 3 jaja, 1/3 szklanki kwaśnej śmietany, 3 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, smalec i olej do smażenia, cukier puder do posypania.

Przygotowanie:
Margarynę utrzeć z cukrem, dodając kolejno po jednym jajku, a następnie śmietanę i połowę mąki z proszkiem. Pozostałą mąkę wysypać na stół, wyłożyć ciasto i zagnieść. Ciasto powinno być ciągliwe jak guma. Rozwałkować na średniej grubości placek i radełkiem kroić paski w kształcie równoległoboku. Zrobić dziurkę w środku i przekręcić przez nią jeden róg ciasta. Od razu smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron. Posypać cukrem pudrem. Z ciasta tego smaży się również róże karnawałowe. Rozwałkować na średniej grubości placek i szklanką wycinać krążki. Brzeg każdego krążka naciąć w czterech miejscach. Trzy krążki położyć jeden na drugim, tworząc piramidkę. Środek piramidki mocno zgnieść palcami. Kłaść na gorący tłuszcz i smażyć z obu stron. Wyjąć z tłuszczu, ostudzić i posypać cukrem pudrem. Na środek każdej róży karnawałowej położyć wiśnię lub konfiturę wiśniową.

„Pielgrzym” [21-28 stycznia 2024 R. XXXV Nr 2 (891)], str. 36

Dwutygodnik „Pielgrzym” w wersji papierowej oraz elektronicznej (PDF) można zakupić w księgarni internetowej Wydawnictwa Bernardinum.

Udostępnij ten artykuł:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *