Jej ojczyzną są Chiny. Występuje w ponad 100 odmianach – wśród nich są białe, żółte, czerwone, ciemnofioletowe i oczywiście pomarańczowe, wyhodowane w Holandii w XVII w. Marchew to prawdziwa kopalnia składników odżywczych, źródło imponującej dawki witamin i sporej ilości błonnika pokarmowego.
Spożywanie marchwi chroni nas przed wieloma chorobami, szczególnie serca, naczyń krwionośnych, oczu, skóry, ale także przed nowotworami, zaparciami, zaburzeniami metabolicznymi i wysokim stężeniem cholesterolu. Świeża marchew to skarbnica beta-karotenu, który działa jak silny przeciwutleniacz zwalczający wolne rodniki. Im wyrazistszy kolor warzywa, tym więcej w nim karotenu, który nasz organizm przekształca w taką ilość witaminy A, jakiej potrzebuje. Witamina ta spełnia wiele cennych funkcji: utrzymuje właściwą ostrość wzroku, koordynuje wzrost komórek organizmu, dba o odpowiednie nawilżenie błon śluzowych, właściwy stan skóry i włosów. (….)
Maria Fall-Ławryniuk, dietetyk i terapeuta ruchowy
Więcej przeczytasz w 24. numerze dwutygodnika „Pielgrzym” [29 listopada i 6 grudnia 2020 R. XXXI Nr 24 (809)]
TUTAJ można zakupić najnowszy (24/2020) numer dwutygodnika „Pielgrzym”:
https://ksiegarnia.bernardinum.com.pl/pl/p/Pielgrzym-242020/287