Jakie są skutki spożywania czekolady o różnych porach dnia? – zastanawiali się naukowcy z Brigham and Women’s Hospital w Bostonie (USA) i Uniwersytetu w Murcji (Hiszpania). Do udziału w 14-dniowym eksperymencie zaprosili 19 kobiet po menopauzie. Zjadały one 100 g czekolady rano – w ciągu godziny po przebudzeniu, lub wieczorem – na godzinę w przed
snem. Naukowcy opublikowali swoje ustalenia w piśmie „The FASEB Journal”. Okazało się, że czekolada nie tuczy! – Uczestniczki badania nie przytyły mimo zwiększonego spożycia kalorii – podkreśla współautorka badań Marta Garaulet, specjalistka ds. żywienia. Jak tłumaczy, czekolada sprawiła, że badane kobiety odczuwały przez cały dzień mniejszy głód i chęć na słodycze. Trzeba doprecyzować, że naukowcy sprawdzali działanie gorzkiej czekolady. Z ich ustaleń wynika, że jest ona dobrym źródłem flawonoidów, które mogą obniżyć ryzyko m.in. chorób mózgu i sercowo-naczyniowych. Gorzka czekolada jest też dobrym źródłem magnezu. Tabliczka czekolady gorzkiej dostarcza też 60–70 mg kofeiny, co jest porównywane z ilością kofeiny w filiżance kawy.
Beata Demska
„Pielgrzym” [14 i 21 maja 2023 R. XXXIV Nr 10 (873)], str. 34
Dwutygodnik „Pielgrzym” w wersji papierowej oraz elektronicznej (PDF) można zakupić w księgarni internetowej Wydawnictwa Bernardinum.