Ucieczka przed rakiem

Rak tkwi uśpiony w każdym z nas. Od nas zależy, czy zdołamy się przed nim obronić. Jaki tryb życia prowadzić, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka? Co robić, aby zahamować rozwój choroby i jej nawrót? Jakie stosować diety? Czego i jakich potraw bezwzględnie unikać?

REKLAMA


Niedawno na rynku księgarskim ukazała się książka „Antyrak. Nowy styl życia”. Jej autor dr David Sercan-Schreiber odpowiada w niej na kluczowe pytania istotne dla życia i zdrowia większości z nas.
Dr Sercan-Schreiber jest neuropsychiatrą, zajmuje się terapią osób cierpiących na nowotwory i inne ciężkie schorzenia. Kilkanaście lat temu, mając 31 lat, dowiedział się, że ma guz mózgu. Przeżył dwie operacje oraz nawrót choroby. Od ośmiu lat nad nią panuje. Stworzył nową koncepcję walki z nowotworami, opartą na stymulacji, przy pomocy odpowiednio dobranych diet oraz stylu życia, naturalnych mechanizmów obronnych organizmu. Proponuje cztery nowe zasady postępowania, które każdy może zastosować w praktyce. Sprowadzają się one do tego, jak chronić się przed zaburzeniami równowagi w naszym środowisku, jak zmienić dietę w celu ograniczenia spożycia substancji sprzyjających powstawaniu nowotworów i maksymalnego zwiększenia ilości związków fitochemicznych, które aktywnie walczą z guzami; jak zrozumieć i zaleczyć psychiczne rany, które wzmacniają mechanizmy biologiczne sprzyjające chorobie nowotworowej, wreszcie jak nawiązać głębszy kontakt z własnym ciałem, stymulując w ten sposób układ odpornościowy i osłabiając mechanizmy powstawania stanów zapalnych, które przyczyniają się do wzrostu guzów.

Powrót do pradawnego sposobu żywienia
– Nasze geny wciąż noszą w sobie ślady tego, że wykształciły się kilkaset tysięcy lat temu, gdy byliśmy myśliwymi i zbieraczami. Obecnie nasze organizmy oczekują diety podobnej do tej, którą stosowaliśmy wtedy, gdy zjadaliśmy to, co zdołaliśmy zebrać i upolować. Składała się ona z dużej ilości jarzyn i owoców, a czasem mięsa i jaj. Zawierała bardzo niewiele cukru i nie było w niej mąki – pisze dr Sercan-Schreiber.
Współczesne badania składu pożywienia pokazują, że 56 proc. spożywanych przez nas kalorii pochodzi z trzech źródeł, które nie istniały w czasach, gdy tworzyły się ludzkie geny. Są nimi: oczyszczony cukier (z trzciny i buraków, z syropu kukurydzianego, fruktozy etc.), biała mąka (biały chleb, makarony, biały ryż etc.) oraz oleje roślinne (sojowy, słonecznikowy, kukurydziany). Tak się składa, że źródła te nie zawierają żadnych białek, witamin, minerałów ani kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, potrzebnych do funkcjonowania naszych organizmów. Jednocześnie w sposób bezpośredni przyczyniają się do rozwoju raka.

Antyrakowa dieta
Składa się głównie z jarzyn (marchew, bataty, cukinia, dynia, ziemniaki, buraki i niektóre odmiany kabaczka, nasiona strączkowe, brukselka, brokuły, kapusta chińska, kalafior, owoców cytrusowych, oliwy z oliwek, oleju rzepakowego bądź oleju z siemienia, ryb, masła organicznego, czosnku, ziół i przypraw. Mięso i jaja są jedynie dodatkami. Nie stanowią głównych składników posiłku, mają dodawać mu tylko smaku. Jest to często przeciwieństwo typowego posiłku, w którym środek talerza zajmuje duża porcja mięsa, a obok niej leży odrobina jarzyn.
Dr D. Sercan-Schreiber zapewnia, iż właściwa dieta może być doskonałym orężem w walce z chorobami nowotworowymi.

Anna Mazurek-Klein


 

Rycina z książki dr. D. Sercana-Schreibera, „Antyrak. Nowy Styl życia”, Wyd. Albatros, Warszawa 2008


„Pielgrzym” 2009, nr 5 (503), s. 26

Udostępnij ten artykuł:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *