Tajlandia to kraj, do którego moja przyjaciółka mogłaby pojechać choćby jutro. Wciąż go wspomina, a najbardziej tęskni za tamtejszą kuchnią.
Nie jest w tym odosobniona. Kuchnia tajska cieszy się dużą popularnością. Świadczy o tym ranking dziesięciu najpopularniejszych potraw na świecie w 2024 roku. Dań z Tajlandii jest w tym zestawieniu najwięcej, bo aż trzy. Dwa są chińskie i po jednym z Brazylii, Malezji, Indii, Włoch i, co ciekawe, z Rosji. Aż siedem pochodzi z Azji. Użytkownicy portalu docenili takie tajskie potrawy, jak Phat Kaphrao, Khao Soi i Phanaeng Curry. Wszystkie należą do najbardziej popularnych w kraju. Phat Kaphrao to mięso smażone z tajską bazylią i czosnkiem oraz dodatkiem sosów sojowego i rybnego. Khao Soi to z kolei potrawa-kameleon. Może być zupą, może być czymś na kształt gulaszu, w zależności od dodatków. Podstawa to makaron i bulion. Ostatnie danie, Phanaeng Curry to tajskie curry z wołowiną, pastą panang, liśćmi limonki i mlekiem kokosowym. Jak znam moją przyjaciółkę, i tak wybrałaby Pad Thai. (…)
Sławek Walkowski
Więcej przeczytasz w 24. numerze dwutygodnika „Pielgrzym” [24 listopada i 1 grudnia 2024 R. XXXV Nr 24 (913)], str. 37.
Dwutygodnik „Pielgrzym” w wersji papierowej oraz elektronicznej (PDF) można zakupić w księgarni internetowej Wydawnictwa Bernardinum.