Czym może nas zaskoczyć mleko? – Ola Kucharska

Wydawać się może, że niczym, ale przyglądając się historii tego napoju, okazuje się, że kilka stuleci temu miało ono inną rangę niż obecnie i wcale nie było produktem, który był zawsze dostępny. A co za tym idzie – wszystkie produkty mleczne, takie jak ser, masło, śmietana, maślanka, serwatka, bywały czasowo nieosiągalne, a nawet zabronione.

REKLAMA

Wszystko to za sprawą postu, który w dawnej Polsce był traktowany bardzo poważnie. W tym czasie surowo zabraniano spożycia mięsa, a także produktów, które pochodzą od zwierząt, z których mięso się pozyskuje. Co za tym idzie zabronione było również spożycie jaj i nabiału, w tym oczywiście mleka, co silnie ograniczało możliwości kulinarne. Religia ustalała reguły, kiedy można było sięgnąć po mleko, a dni postnych w roku było naprawdę dużo. Sytuacja zmieniła się w XVIII wieku, kiedy postanowiono nagiąć zasady religijne i zezwolono na użycie mleka i jego produktów w czasie wstrzemięźliwości pokarmowej. (…)

Ola Kucharska, muzealniczka i rekonstruktorka historyczna

Więcej przeczytasz w 4. numerze dwutygodnika „Pielgrzym” [19 i 26 lutego 2023 R. XXXIV Nr 4 (867)]

Dwutygodnik „Pielgrzym” można zakupić w księgarni internetowej Wydawnictwa Bernardinum.

UWAGA!
Czasopismo do nabycia także w wersji elektronicznej (PDF)!

Udostępnij ten artykuł:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *