Bigosujmy sobie! – Sławek Walkowski

Gości w naszej kuchni od pięciuset lat. Dawniej bywał wyłącznie na stołach bogaczy, by w końcu trafić pod strzechy. Pokochali go wszyscy. I tak jest do dzisiaj.

REKLAMA


Bigos. Jedna z niewielu pozostałości ze staropolskiej kuchni, która przetrwała zawieruchy, rozbiory, powstania, kulturowe rewolucje i ewolucję kulinarną. Jest tak bardzo polski, że bardziej być nie może. Obowiązkowy podczas świąt i uroczystości. Każda polska gospodyni ma swój przepis i twardo się go trzyma. Zapytajcie kogokolwiek, jaka jest nasza narodowa potrawa, odpowie… schabowy. Ale zaraz potem doda: bigos! (…)

Sławek Walkowski

Więcej przeczytasz w 3. numerze dwutygodnika „Pielgrzym” [6 i 13 lutego 2022 R. XXXIII Nr 3 (840)]


TUTAJ można zakupić najnowszy (03/2022) numer dwutygodnika „Pielgrzym” w wersji tradycyjnej (papierowej):
https://ksiegarnia.bernardinum.com.pl/pl/p/Pielgrzym-32022-/1790

UWAGA – NOWOŚĆ!
TUTAJ można zakupić najnowszy (03/2022) numer dwutygodnika „Pielgrzym” w wersji elektronicznej (PDF):
https://ksiegarnia.bernardinum.com.pl/pl/p/Pielgrzym-032022PDF-/1791


Udostępnij ten artykuł:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *