Dobrze znane wszystkim marchewki, pietruszka, seler czy buraki, a także popularne niegdyś pasternak, jarmuż i skorzonera oraz nieco bardziej egzotyczny batat lub fioletowy ziemniak to warzywa, korzenie, liście i bulwy, które doskonale nadają się na ulubione przekąski.
Kiedy nachodzi nas ochota na przekąskę, upieczmy plasterki batata, buraka lub marchewki, są idealne do podjadania podczas meczu, filmowego wieczoru czy towarzyskiego spotkania. Są zdrowe, dietetyczne i bardzo smaczne, dostarczają witamin i minerałów, takich jak witaminy C, A, E, żelazo, potas, fosfor, molibden. (…)
Maria Fall-Ławryniuk, dietetyk i terapeuta ruchowy
Więcej przeczytasz w 6. numerze dwutygodnika „Pielgrzym” [21 i 28 marca 2021 R. XXXII Nr 6 (817)]
TUTAJ można zakupić najnowszy (6/2021) numer dwutygodnika „Pielgrzym”:
https://ksiegarnia.bernardinum.com.pl/pl/p/Pielgrzym-62021/287