Skorzonera we współczesnej kuchni – Maria Fall-Ławryniuk

Niewiele osób wie, czym jest skorzonera, zwana także salsefią. To niezwykle smaczne i zdrowe warzywo, które wraz ze szparagami, karczochami i kardami zalicza się do najbardziej wykwintnych jarzyn.

REKLAMA


Skorzonera jest bardzo sycąca i idealna na chłodne, zimowe dni. To warzywo bardzo stare i niemal zapomniane, ale od niedawna, tak jak topinambur czy pasternak, przeżywa swój renesans. Skorzonera, inaczej wężymord lub salsefia, to warzywo korzeniowe, które wyglądem przypomina chrzan, smakiem nieco szparagi, właściwościami odżywczymi topinambur.
Skorzonera znana jest od starożytności, pojawiała się na europejskich stołach już w średniowieczu, najpopularniejszy okres jej panowania przypadł na okres od XVII do XIX wieku. Nawet słodzono nią kawę. Doceniano również jej właściwości lecznicze – twierdzono, że pomaga przy zakażeniach, zawrotach głowy i bólach serca. Miała być również antidotum na ugryzienia jadowitych węży. (…)

Maria Fall-Ławryniuk, dietetyk i terapeuta ruchowy


Więcej przeczytasz w 3. numerze dwutygodnika „Pielgrzym” [7 i 14 lutego 2021 R. XXXII Nr 3 (814)]

TUTAJ można zakupić najnowszy (3/2021) numer dwutygodnika „Pielgrzym”:
https://ksiegarnia.bernardinum.com.pl/pl/p/Pielgrzym-22021/287

Udostępnij ten artykuł:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *