Grzyby to tradycyjny składnik polskiej kuchni, nawiązujący do tradycji staropolskich. Polacy od wieków kochają grzyby i chętnie wykorzystują je w swoich potrawach. Świetnie smakują pod różnymi postaciami – zarówno zajmując w daniu dominującą rolę, jak i pełniąc funkcję dodatków.
Grzyby to wartościowy składnik zdrowej diety, ale aby pozytywnie wpływały one na funkcjonowanie naszego organizmu, warto wybierać takie, które na pewno są jadalne, świeże, lekkostrawne, leśne lub hodowlane. Dlatego właśnie musimy zdawać sobie sprawę z tego, iż nawet jadalny grzyb może stać się źródłem toksyn, jeśli nie jest świeży, z dodatkiem pleśni lub jest zepsuty. Należy je zatem jak najszybciej oczyścić, przetworzyć, przygotować do suszenia lub mrożenia. (…)
Maria Fall-Ławryniuk, dietetyk i terapeuta ruchowy
Więcej przeczytasz w 20. numerze dwutygodnika „Pielgrzym” [3 i 10 października 2021 R. XXXII Nr 20 (831)]
TUTAJ można zakupić najnowszy (20/2021) numer dwutygodnika „Pielgrzym”:
https://ksiegarnia.bernardinum.com.pl/pl/p/Pielgrzym-202021/287