Truskawkowy przysmak – Maria Fall-Ławryniuk

Chętnie wracamy wspomnieniami do lat dziecięcych, kiedy zjadało się soczyste, świeżo zerwane truskawki prosto z krzaczka, a nasze babcie serwowały pierogi z truskawkami polane śmietaną i posypane cukrem…

REKLAMA


Uwielbiane na całym świecie truskawki powstały kilkaset lat temu dzięki kreatywności francuskiego botanika. Dziś świetnie odnajdują się zarówno w daniach słodkich, jak i wytrawnych. Kształtne, dorodne owoce z rodziny jagodowatych mają ciekawe pochodzenie. Pojawiły się na początku XVIII wieku na dworze Ludwika XIV w Wersalu jako rezultat pracy królewskiego botanika, który eksperymentalnie skrzyżował ze sobą szczepkę poziomki chilijskiej z poziomką wirginijską z Ameryki Północnej. Efektem były okazałe, soczyste owoce, które pierwotnie jadano wyłącznie na arystokratycznych dworach. (…)

Maria Fall-Ławryniuk, dietetyk i terapeuta ruchowy


Więcej przeczytasz w 12. numerze dwutygodnika „Pielgrzym” [13 i 20 czerwca 2021 R. XXXII Nr 12 (823)]

TUTAJ można zakupić najnowszy (12/2021) numer dwutygodnika „Pielgrzym”:
https://ksiegarnia.bernardinum.com.pl/pl/p/Pielgrzym-122021/287

Udostępnij ten artykuł:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *