Właśnie teraz jest najlepszy czas, aby na naszych stołach pojawił się kolor zielony – to kolor natury, zdrowia i dobrego samopoczucia. Sięgajmy zwłaszcza po to, co rośnie blisko nas: jarmuż, szpinak, szparagi, rukiew wodną, młody jęczmień, pokrzywę, mniszek lekarski i liście nasturcji.
To prawdziwe skarby natury, które odżywiają, wzmacniają i oczyszczają organizm, dodają energii naszemu ciału i blasku naszemu spojrzeniu. Młoda pokrzywa właśnie się pojawia, ta kwietniowo-majowa jest najcenniejsza – zawiera najwięcej substancji odżywczych, zalecana jest szczególnie tym, u których stwierdzono niski poziom żelaza i hemoglobiny. Sok z pokrzywy w połączeniu z jabłkiem to idealny napój dla osób aktywnych fizycznie, a przy okazji naturalny strażnik naszej odporności. (…)
Więcej przeczytasz w najnowszym numerze dwutygodnika Pielgrzym (9/2019)