Rośliny to przyszłość – zdobywają coraz większą popularność i nie trzeba już nikogo przekonywać do ich walorów odżywczych czy smakowych.
Kuchnia roślinna to trend, który rozwija się prężnie na całym świecie. Dotarł również do Polski, gdzie wydawać by się mogło, że królują kiełbaski i mięsiwa, z tradycyjnymi kotletami schabowymi na czele. Jednak owoce i warzywa, koktajle roślinne, wyraziste humusy, zupy-kremy czy burgery z kaszy i warzyw zamiast mięsa szturmem podbijają najmodniejsze lokale. Wegańskie pasztety, kotlety i flaczki podbijają podniebienia nawet zdeklarowanych mięsożerców, a umiejętnie przyrządzone potrafią być świetnym uzupełnieniem naszego codziennego jadłospisu. (…)
Maria Fall-Ławryniuk – dietetyk i terapeuta ruchowy
Więcej przeczytasz w najnowszym numerze dwutygodnika „Pielgrzym” (21/2019).