Mięso kurczaka to zdrowy, odżywczy i dietetyczny posiłek. Jest proste w obróbce i w przygotowaniu, dobrze łączy się z dodatkami, więc łatwo przygotować z niego pyszne dania.
Mięso kurze charakteryzuje się dużą zawartością białka, jest więc odżywcze. Posiada niewielką zawartość tłuszczu, a tym samym mało kalorii, co czyni je dietetycznym i prozdrowotnym. Bogata zawartość witamin z grupy B w kurzym mięsie zwiększa pobór energii z pożywienia i wzmacnia układ odpornościowy, a duża ilość minerałów, zarówno cynku, magnezu, żelaza, selenu, jak i potasu, zwiększa przyswajalność niezbędnych aminokwasów. Porcja 100 g piersi kurczaka bez skóry dostarcza zaledwie 90 kcal, ta sama ilość szynki wieprzowej to aż 280 kcal, dietetycy chętnie więc zalecają kurczaki w kuracjach odchudzających i osobom dbającym o sylwetkę. Bogactwo pełnowartościowych aminokwasów powoduje, że kurze mięso króluje w codziennych posiłkach sportowców i osób aktywnych fizycznie. (…)
Więcej przeczytasz w najnowszym numerze dwutygodnika Pielgrzym (15/2019).