Bioróżnorodność na talerzu

Bioróżnorodność, czyli smakowite zamieszanie. Żywieniowcy wciąż przypominają, że w codziennym jadłospisie najważniejsze są warzywa i owoce, kiełki, liście, kwiaty jadalne, zioła. Bez ich udziału smaczną sałatkę trudno sobie wyobrazić.

REKLAMA

A te z okolicznych pól, łąk i lasów są najtańsze i najzdrowsze. Przepyszną kompozycję przygotujemy z tego, co daje nam natura i co znajdziemy w lokalnym warzywniaku czy na bazarku: pokrzywa, mniszek, pędy sosny, kwiaty bzu czarnego, trawa jęczmienna, liście koniczyny, bratki, stokrotki, liście nasturcji… długo by wymieniać. A zatem bioróżnorodność produktów, które spożywamy w codziennym jadłospisie ma tak naprawdę kluczowe znaczenie dla zdrowia, jednak nie wszyscy się nad tym zastanawiamy. (…)

Więcej przeczytasz w najnowszym numerze dwutygodnika Pielgrzym (13/2019)

Udostępnij ten artykuł:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *