Niesamowicie aromatyczne, soczyste, przyciągające wzrok, zachwycające kolorystyką, cudne organoleptycznie i bardzo plastyczne w codziennej kuchni, możemy je
dowolnie przygotowywać: w postaci surowej, karmelizowane, duszone, pieczone, zaprawiane, kiszone…
Zarówno na słodko, ostro, w kwaśnej zaprawie, serwowane do mięs, sałatek, deserów, wypieków, kompotów, konfitur… Nie wyobrażamy sobie pieczonej faszerowanej kaczki czy gęsi bez obecności gruszki, idealnie komponuje się również z serami i orzechami w przeróżnych sałatkach, a także w kompotach.
Pierwsze odmiany gruszy rosły w Persji, poprzez Armenię i Azję Mniejszą trafiły do Grecji, następnie do Rzymu i Paryża na wytrawne stoły, a z czasem przywędrowały również do Polski. Owoce te w zależności od odmiany są bardzo aromatyczne, soczyste, słodkie, a także kwaśne, twarde i cierpkie. (…)