Albo mięso, albo kawa

REKLAMA


Łatwo przyswajalne żelazo i pełnowartościowe białko – to głównie dla nich jemy. Żelazo jest niezbędne do tworzenia krwinek czerwonych, pomaga zwalczać wirusy i bakterie, wpływa też na obniżanie poziomu cholesterolu we krwi. Dlatego szczególnie w okresie jesienno-zimowym tak ważne jest dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości tego pierwiastka. Tym bardziej, że w postaci tabletek czy podawane dożylnie źle się przyswaja i często powoduje reakcje alergiczne lub biegunki. Mięso jest jednym z najlepiej przyswajalnych źródeł żelaza, ale należy pamiętać, że są w naszej diecie produkty, które znacząco obniżają jego wchłanianie, między innymi kawa i herbata. Zawarte w nich taniny (związki fenolowe) wchodzą w niekorzystne reakcje z żelazem i uniemożliwiają jego wchłanianie z przewodu pokarmowego. Pamiętajmy więc, jedząc mięsny posiłek, żeby nie popijać go herbatą lub kawą.

Justyna Zamojska


„Pielgrzym” 2016, nr 24 (704), s. 36

Udostępnij ten artykuł:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *