Badania naukowe wskazują, że jeżeli nasza dieta obejmuje duże ilości owoców, warzyw, produktów pełnoziarnistych, ryb, oliwy z oliwek, niskotłuszczowego nabiału i przeciwutleniaczy oraz małą ilość mięsa, to nie tylko poprawia się kondycja zdrowotna całego organizmu, ale również zmniejsza się ryzyko zachorowania na zaburzenia depresyjne. Z kolei jedzenie oparte na dużej ilości przetworzonego mięsa, rafinowanych zbóż, słodyczy, wysokotłuszczowych produktów mlecznych, masła, ziemniaków, wysokotłuszczowych sosów mięsnych, z niewielką ilością owoców i warzyw zwiększa to ryzyko. Badanie opublikowane na stronie Uniwersytetu Harwarda porównuje dietę śródziemnomorską i tradycyjną dietę japońską z typową dietą zachodnią. Wykazało ono, że ryzyko depresji jest o 25 do 35 proc. niższe u osób stosujących dwie pierwsze diety, które są pozbawione przetworzonej i rafinowanej żywności oraz cukrów. Dobre wyniki daje stosowanie diety przeciwzapalnej – ma niski dietetyczny wskaźnik zapalny, co jest również związane z nieco mniejszą częstością występowania objawów depresyjnych. Podobne powiązania odkryto w przypadku spożycia ryb i warzyw.
Beata Demska
„Pielgrzym” [6 i 13 sierpnia 2023 R. XXXIV Nr 16 (879)], str. 34.
Dwutygodnik „Pielgrzym” w wersji papierowej oraz elektronicznej (PDF) można zakupić w księgarni internetowej Wydawnictwa Bernardinum.