Czy truskawki są zdrowe?

REKLAMA

Truskawki są bogate w błonnik, witaminę C i potas, a to sprawia, że mają zbawienny wpływ na stan naszego serca. Oprócz tego owoce te poprawiają apetyt, gaszą pragnienie, przynoszą ulgę w zaburzeniach układu moczowego. Zawarte w nich pektyny pobudzają pracę jelit, a kwasy organiczne przyspieszają przemianę materii. Truskawki mają również właściwości oczyszczające wątrobę i są żółciopędne. Posiadają właściwości odkażające i bakteriobójcze, dzięki czemu przyspieszają proces pozbywania się toksyn z organizmu. Nie wszyscy jednak mogą korzystać z tych dobrodziejstw – w owocach znajdują się bowiem histaminy, które mogą wywoływać reakcje alergiczne, takie jak swędzenie, pokrzywkę, wymioty czy biegunkę. Truskawki nie są też wskazane dla osób uczulonych na salicylany, a także dla cierpiących na zespół jelita drażliwego czy inne choroby zapalne jelit – drobne pestki mogą podrażniać śluzówkę i nasilić problemy z jelitami. Truskawki są słodkie, ale nie tuczą – mają niski indeks glikemiczny (25), a 100 g owoców to zaledwie 30 kcal – oczywiście tylko w wersji bez śmietany i cukru.

Beata Demska

„Pielgrzym” [11 i 18 czerwca 2023 R. XXXIV Nr 12 (875)], s. 34

Dwutygodnik „Pielgrzym” w wersji papierowej oraz elektronicznej (PDF) można zakupić w księgarni internetowej Wydawnictwa Bernardinum.

Udostępnij ten artykuł:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *