Kapusta pak-choi

REKLAMA

Choć pochodzi z dalekich Chin, ostatnio coraz częściej można ją kupić w polskich sklepach. To, co ją wyróżnia, to chrupkość, soczystość i delikatna goryczka. Jest nie tylko smaczna, ale też błyskawiczna w przygotowaniu, a do tego zdrowa. Jest źródłem witamin C i A, zawiera beta-karoten, kwas foliowy, żelazo, potas i wapń. Jest bogata także w chlorofil i mnóstwo cennych antyoksydantów. Zawiera kwas omega-3 i kwas alfa-linolenowy, które mają działanie przeciwzapalne. Porcja 100 g surowej kapusty to tylko 13 kcal. Dzięki swojej niskokaloryczności i wysokiej zawartości błonnika jest doskonała dla osób, które dbają o dietę. To egzotyczne warzywo jest jadalne w całości – zarówno białe, chrupkie łodygi, jak i zielone liście. Chińczycy albo je gotują na parze, albo delikatnie przysmażają z przyprawami. Można oczywiście chrupać je też na surowo. W kuchni z powodzeniem zastąpi np. szpinak czy jarmuż. Kapustę należy przechowywać w lodowce w foliowej torebce – dzięki temu wytrzyma nawet kilkanaście dni.

Beata Demska

„Pielgrzym” [19 i 26 marca 2023 R. XXXIV Nr 6 (869)], str. 34

Dwutygodnik „Pielgrzym” w wersji papierowej oraz elektronicznej (PDF) można zakupić w księgarni internetowej Wydawnictwa Bernardinum.

Udostępnij ten artykuł:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *