Naturalnie dobry humor

REKLAMA


Żeby poprawić sobie nastrój, często sięgamy po drogie lub niezdrowe produkty. Zapominamy, że istnieją również ogólnie dostępne, smaczne i naturalne produkty, które dają poczucie szczęścia. Na pierwszym miejscu jest gorzka czekolada. Nie dość, że smaczna, to już jej dwie kostki podnoszą poziom serotoniny, czyli hormonu szczęścia! Drugim naturalnym uszczęśliwiaczem jest kawa. Ta naturalna, w ziarnach, pita sama –  bez dodatku mleka czy cukru. Zawarta w niej kofeina zwiększa poziom adrenaliny oraz dopaminy– nazywanej hormonem przyjemności i nagrody. Dzięki niej czujemy przypływ energii i myślimy pozytywnie. Kolejnym dającym uczucie szczęścia produktem jest słynny afrodyzjak – ostrygi. Ich spożywanie poprawia pracę serca i układu krążenia. Ostrygi zawierają cynk – pierwiastek zwalczający stres i polepszający nastrój oraz pamięć. Sama świadomość, że spożywamy afrodyzjak może poprawić nastrój! Podobnie działa jarmuż. Jest on „bombą” minerałów i witamin, świetnie wpływa na pracę mózgu i działanie układu odpornościowego. Zawiera też kwas foliowy, który wspomaga produkcję serotoniny odpowiedzialnej za dobry nastrój, energię, odporność na ból i poczucie szczęścia. Poprawić nastrój uda się, jedząc również orzechy. Bogate w magnez chronią przed depresją i zaburzeniami nastroju.

Justyna Zamojska


„Pielgrzym” 2017, nr 13 (719), s. 36

Udostępnij ten artykuł:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *