Czy warto jeść cytrusy?

REKLAMA

Cytrusy to grupa ponad pięćdziesięciu gatunków soczystych owoców typowych dla tropikalnego i subtropikalnego klimatu, które rosną na wiecznie zielonych drzewach lub krzewach o pojedynczych listkach i mają postać mięsistych jagód w dwuwarstwowej skórce. Zewnętrzna, kolorowa część, bogata w związki eteryczne, nazywana jest flawedo, pod nią kryje się biała gąbczasta błonka. Pierwsze pomarańcze do Europy przywieźli portugalscy żeglarze w epoce wielkich odkryć geograficznych. Obecnie owoce cytrusowe uprawia się aż w sześćdziesięciu czterech krajach świata, przy czym liderami są Brazylia, Chiny, Stany Zjednoczone i Meksyk. Czy cytrusy są zdrowe? Powszechnie uważa się, że zawierają dużo witaminy C (w rzeczywistości bogatszym jej źródłem jest czerwona papryka, truskawka czy zielona pietruszka). W grejpfrutach i mandarynkach znajdują się pokaźne zasoby witaminy A i potasu, wszystkie cytrusy stanowią źródło zdrowego błonnika, antyoksydantów, związków fenolowych i flawonaidów – wykazują więc działanie antynowotworowe, przeciwzapalne, bakteriobójcze i antywirusowe. Z pewnością wspierają nasz układ krążenia i odpornościowy.

Beata Demska

„Pielgrzym” [5 i 12 lutego 2023 R. XXXIV Nr 3 (866), str. 34

Dwutygodnik „Pielgrzym” można zakupić w księgarni internetowej Wydawnictwa Bernardinum.

UWAGA!
Czasopismo do nabycia także w wersji elektronicznej (PDF)!

Udostępnij ten artykuł:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *