Naturalnym źródłem magnezu są pełnoziarniste produkty zbożowe, jak płatki owsiane, kasze, ciemne pieczywo, a także nasiona strączkowe, orzechy, szczególnie włoskie, kakao i zielone warzywa liściaste – jarmuż, rukola, szpinak. W zależności od wieku i płci rekomendowane dzienne spożycie waha się w granicach 310–420 mg magnezu na dzień. Niedobór magnezu może mieć poważne konsekwencje: powodować uczucie osłabienia, apatię, obniżenie nastroju, a także prowadzić do upośledzenia funkcjonowania układu nerwowo-mięśniowego i sercowo naczyniowego. Przedłużający się deficyt tego pierwiastka zwiększa ryzyko wystąpienia osteoporozy pomenopauzalnej oraz zaburza gospodarkę insulinową. Magnez ma także kluczowe znaczenie dla walki z rakiem i wirusami. Naukowcy wykazali, że immunoterapie są mniej skuteczne u pacjentów z niskim poziomem magnezu we krwi. Trudno go przedawkować, jedząc wymienione produkty, ale jeśli przesadzimy z suplementami, możemy spowodować problemy ze strony układu odpornościowego, zaburzenia pracy serca i gospodarki wodno elektrolitowej. Ewentualną suplementację magnezu najlepiej jest więc skonsultować z lekarzem.
Beata Demska
„Pielgrzym” [8 i 15 stycznia 2023 R. XXXIV Nr 1 (864)], str. 34
Dwutygodnik „Pielgrzym” można zakupić w księgarni internetowej Wydawnictwa Bernardinum.
UWAGA!
Czasopismo do nabycia także w wersji elektronicznej (PDF)!