Bezglutenowa pszenica

REKLAMA

To na pewno bezcenna wiadomość dla wszystkich ludzi cierpiących na celiakię i jednocześnie lubiących chleb. Hiszpańscy naukowcy z Kordoby stworzyli pszenicę o niskiej zawartości glutenu, z której można wypiec chleb. Zboże zostało zmodyfikowane za pomocą techniki edycji genów CRISPR/Cas9 i już wkrótce zostanie użyte do przygotowania ciasta o niskiej zawartości glutenu. Gluten to termin obejmujący ponad 200 różnorodnych białek występujących w nasionach pszenicy, żyta i jęczmienia. Jest on odpowiedzialny za wzrost chleba i nadanie mu miękkiej, elastycznej struktury. Dla wielu osób z celiakią gluten jest szkodliwy. Na to autoimmunologiczne zaburzenie organizmu cierpi około 1 proc. populacji.

Justyna Zamojska

„Pielgrzym” 2017, nr 26 (732), s. 35

Udostępnij ten artykuł:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *