Kulinaria

Jesienne co nieco

Po upalnym, ale i deszczowym lecie czas na drobną przekąskę. Dla wszystkich, którzy lubią cukinię czy kabaczki polecamy chrupiące placuszki, które nie wymagają długiego przygotowania. Najlepiej smakują prosto z patelni. Można je też podawać z różnymi sałatkami, w zależności od…

Ziemniaczana młodzież

Nie mogę przestać zachwycać się przełomem wiosny i lata. Nie mogę przestać kupować nowalijek. Nie mogę się powstrzymać! Jestem uzależniony!

Jarmuż znaczy… król!

To mało popularne warzywo kapustowate szturmem zdobywa polskie stoły i nie bez powodu nazywane jest najzdrowszym warzywem świata.

Szakszuka adoptowana

Kraina starszych braci w wierze przyjęła, polubiła i wciągnęła arabską potrawę, a potem ją wyeksportowała w świat już z gwiazdą Dawida.

Strawberry Fields Forever

Jak powszechnie wiadomo, najlepsze truskawki rosną na Pomorzu. Właśnie zaczął się sezon i w końcu możemy się nimi bezkarnie objadać.

Dziwna kuchnia to nie my

Taka jest prawda. W polskiej kuchni nic nie szokuje. Nie mamy sera z robalami, nie mamy pieczonych larw i gnijących ryb.

Najlepsza na świecie Małgorzata

Jestem pewien, że istnieją ludzie, którzy nigdy nie jedli pizzy. Są to członkowie jakichś nieodkrytych indiańskich plemion lub gromady nomadów z pustynnych stepów. Poza tym nie ma już na świecie miejsc, gdzie włoski placek jeszcze nie dotarł.

Niech żyją policzki!

Chef Kacper spowodował, że mój brat zjadł ozory. Spowodował także, że jak tylko w karcie są policzki wołowe, to pędzę tam tak szybko, że mój rower zmienia geometrię skrzydeł.

Na śniadanie i na obiad

Sobota to taki dzień, kiedy mogę sobie z rana pofolgować. Mam tempo, jak średniej wielkości leniwiec. No i poświęcam bardzo dużo czasu na śniadanie.

Kolacja pod Kilimandżaro

Taka jest prawie zawsze codzienna afrykańska kuchnia. Dużo wypełniacza, jak ugali czy ryż, i trochę dodatków. Kuchnia biedy.

Kurczak z czosnkiem

Nie wyobrażam sobie kuchni bez czosnku. Mam go zawsze. Leży sobie w wiklinowym koszyczku i czeka. Zwykle niezbyt długo.

Carski dyplomata

O tym daniu, rodem z carskiej Rosji, słyszał każdy. Jak głosi legenda, przez lata zawędrowało do każdego domu i zyskało słuszną sławę.

Tofu

Trzeba przyznać, że unikałem tego sojowego twarożku jak ognia. Nie ufałem mu. Ale zmieniłem zdanie i teraz twierdzę, że tofu wcale nie jest „tfu, tfu”.

Z ziemi egipskiej

Tytuł może sugerować, że w tym felietonie będę wyprowadzał Żydów z niewoli i zajmę się fenomenem manny. Innym razem. Po prostu chcę zwinąć Egipcjanom ich fajną zupę.