Do kącika kulinarnego zaprasza Maria Fall-Ławryniuk, dietetyk konsultant żywieniowy i terapeuta ruchowy
Stały się bardzo popularne i coraz częściej goszczą na naszych stołach, szybko możemy je przygotować i zaskoczyć kreatywnością domowników. Są smaczne, uniwersalne i zdrowe, a wielbiciele zdrowej kuchni chętnie je samodzielnie przygotowują. To ciekawy wyrób kulinarny, najczęściej spożywamy je z pieczywem, krakersami, krojonymi w długie paski warzywami, ale również faszerujemy jajka, pomidory, cukinie, ruloniki z szynki, sera, czy sałaty.
Pasta z awokado:
awokado 1-2 dojrzałe, pestki dyn – 3-4 łyżki, twarożek – 150g chudego, oliwa – 1-2 łyżki, sok z cytryny – z 1/2, pieprz cytrynowy, szczypta soli himalajskiej – składniki miksujemy na gładką masę.
Pasta z batatów i ostrej papryczki:
2 średnie bataty przygotowane na parze, obrane ze skórki, 1/2 ostrej papryczki (chili lub habanero), ząbek czosnku, łyżka pasty tahini, łyżka oliwy, łyżka posiekanej kolendry, sól, pieprz do smaku – wszystko razem miksujemy.
Klasyczny humus:
szklanka gotowanej cieciorki, 2 łyżki Tahiti, 2-3 łyżki oliwy, ząbek czosnku, sok z ½ cytryny – wszystko miksujemy.
Pasta z czerwonej fasoli i buraków:
czerwona fasola – 1 puszka, 2 buraki przygotowane na parze, ząbek czosnku, łyżka Tahiti, łyżka oliwy, sok z cytryny ½ sztuki, do smaku czubryca zielona, pieprz cytrynowy, sól himalajska – całość miksujemy.
Zielona pasta z orzechami:
dwie szklanki świeżych liści szpinaku, 50g orzechów włoskich, łyżka oliwy, łyżka Tahiti, łyżka posiekanej natki, sok z ½ cytryny – blendujemy, następnie dodajemy szklankę gotowanej cieciorki lub puszkę, miksujemy, dosmaczamy do smaku; pieprz cytrynowy, czubryca zielona.
Pasta z czarnej fasoli na ostro:
czarna fasola – puszka, ostra papryczka drobno pokrojona, sok z limonki, 2 łyżki liści kolendry, ½ łyżeczki kuminu, łyżka oliwy, łyżka Tahini – miksujemy.
Pasta z białej fasoli i suszonych pomidorów:
szklanka gotowanej białej fasoli lub z puszki, ½ szklanki suszonych pomidorów, oliwa z pomidorów – 2-3 łyżki, sok z ½ cytryny, łyżeczka Oregano, doprawiamy do smaku – miksujemy.
Pasta z groszku i bazylii:
150g mrożonego groszku, 2 łyżki tahini, 2 łyżki posiekanych listków bazylii, 2-3 łyżki soku z limonki. Groszek gotujemy, odcedzamy, studzimy, dodajemy pozostałe składniki, szczyptę soli i pieprzu do smaku, miksujemy.
Pasta czekoladowa z awokado:
2-3 dojrzałe owoce, 3-4 daktyle, mały dojrzały banan 1-2 łyżki kakao, miksujemy.
Smacznego!
Maria Fall-Ławryniuk – dietetyk konsultant żywieniowy i terapeuta ruchowy