Zdrowie w skorupce – Maria Fall-Ławryniuk

Od najdawniejszych czasów jajko uważano za symbol życia, płodności, miłości i siły, wierzono w jego życiodajne i oczyszczające właściwości. A w codziennej zdrowej diecie jajko jest jednym z najwartościowszych produktów żywnościowych, zawiera bowiem wszystkie niezbędne składniki odżywcze.

REKLAMA

Przez dietetyków uznawane jest za pokarmowy cud i skarbiec, bo pod jego cienką skorupką znajdziemy wszystko, co zdrowe – wzorcowe, wysokowartościowe, łatwo przyswajalne białko, bogactwo minerałów, witamin i tłuszczów. Działające prozdrowotnie cenne skarby ukryte w jajku to moc żelaza, cynku, fosforu, selenu, wapnia, magnezu, chlorku, siarki, a także witamin z grupy B, A, D, E, beta-karotenu, w żółtku znajduje się luteina – zbawienna dla prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku, oraz lecytyna – regulująca pracę mózgu, układu pokarmowego, wzmacniająca mięśnie szkieletowe, poprawiająca pamięć, zdolność koncentracji, a także ułatwiająca trawienie tłuszczów.

Dwa duże jajka dostarczają nam jedynie 150 kcal i pokrywają 100 procent dziennego zapotrzebowania na niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu aminokwasy oraz niektóre minerały i witaminy, szczególnie witaminę B12, której obecność  konieczna  jest w procesach krwiotwórczych, bierze ona również udział w przemianach węglowodanów, białek i tłuszczy, umożliwia również syntezę kwasów nukleinowych w komórkach, przede wszystkim szpiku kostnego, wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, zapewnia dobry nastrój, równowagę psychiczną, pomaga w procesie uczenia się, koncentracji, wpływa także na układ kostny, a w przypadku niedoborów żywieniowych pobudza apetyt. Natomiast obecna w jajkach witamina E działa odmładzająco i odżywczo na skórę, przeciwdziała jej starzeniu i rogowaceniu, zapobiega chorobom oczu, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, przeciwdziała chorobom serca i miażdżycy. Z kolei obecna w jajkach witamina A pełni istotne funkcje w odbieraniu bodźców wzrokowych w siatkówce oka, odpowiada za integralność błon komórkowych, utrzymuje prawidłową  kondycję włosów, skóry i paznokci, kontroluje właściwy wzrost  kości i zębów przez regulację aktywności komórek tkanki kostnej. Jajko jest też jedynym produktem spożywczym zawierającym wszystkie aminokwasy egzogenne, których organizm człowieka nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć, a ponieważ są niezbędne, musi je otrzymywać z pożywieniem. Osoby zdrowe, posiadające prawidłowy poziom cholesterolu mogą pozwolić sobie na zjedzenie jednego jajka dziennie, natomiast osobom z podwyższonym poziomem cholesterolu zaleca się spożywanie maksymalnie 3–4 jajek tygodniowo. I tak jajko na twardo podane ze świeżym ogórkiem lub kiszonym z kawałkami papryki i grejpfrutem oraz pieczywem pełnoziarnistym stanowi pełnowartościowe śniadanie.

FREGATY NA LIŚCIACH SAŁATY

Składniki: 4 jajka gotowane, liście sałaty, plasterki sera żółtego, plasterki szynki gotowanej, plasterek łososia, wykałaczki,kiełki, szczypiorek koperek, paseczki kolorowej papryki

Przygotowanie: jajka przecinamy wzdłuż, układamy na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty i kiełkami, z sera żółtego, szynki i łososia wycinamy trójkątne żagle i za pomocą wykałaczek przymocowujemy do jajecznych łódeczek, obkładamy kolorowymi kawałkami papryki.

JAJKA – MUCHOMORKI NA SAŁACIE

Składniki: 4 jajka na twardo, 100 g zielonego groszku z mrożonki, 4 małe pomidory, strąk czerwonej papryki, kilka liści zielonej sałaty, sól, pieprz, czubryca zielona, jogurt naturalny, odrobina musztardy, sok z cytryny – miksujemy na sos

Przygotowanie: gotowane jajka przekroić wszerz na pół, paprykę pokroić w paseczki, połączyć z groszkiem, doprawić do smaku. Pomidory przekroić na połówki, układać na jajkach, tak, aby powstały grzybki, udekorować kapelusze kropkami z jogurtu, ustawić na liściach sałaty, obłożyć warzywami i polać sosem.

Maria Fall-Ławryniuk

„Pielgrzym” 2018, nr 3 (736), s. 36

Udostępnij ten artykuł:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *