Tajemnicza natura masła – Ola Kucharska

Historia tego jak, gdzie i kto wynalazł masło jest dość niejasna. Najprawdopodobniej pierwsi odkryli je nomadowie podczas swoich wędrówek – i było to dzieło przypadku. Po długiej jeździe na końskim grzbiecie jeźdźcy zauważyli, że w bukłaku nie ma już samego mleka tylko wytrącone z niego masło i maślanka.

REKLAMA

Wzmianki o maśle pochodzą z wielu starożytnych przekazów. Najstarsze z obrazów skalnych Sumerów z 3500 roku p.n.e.. Najstarsza pisemna wzmianka pochodzi z Indii z roku około 2000 p.n.e.. Prócz tego jest o nim mowa także w Biblii, poezji starogreckiej czy mitologii indyjskiej. Wśród Greków i Rzymian masło było jadłem barbarzyńców, południe Europy ukochało bowiem inny tłuszcz – oliwę.
Masło, podobnie jak opisywane już wcześniej przeze mnie mleko, długo było produktem zakazanym w poście, co stanowiło ogromny problem dla ludów północnej części Europy, gdzie dostęp do oliwy był ograniczony i najczęściej bardzo drogi. (…)

Ola Kucharska, muzealniczka i rekonstruktorka historyczna

Więcej przeczytasz w 15. numerze dwutygodnika „Pielgrzym” [23 i 30 lipca 2023 R. XXXIV Nr 15 (878)], str. 36

Dwutygodnik „Pielgrzym” w wersji papierowej oraz elektronicznej (PDF) można zakupić w księgarni internetowej Wydawnictwa Bernardinum.

Udostępnij ten artykuł:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *