Żywność wysokoprzetworzona jest produkowana przemysłowo, nafaszerowana substancjami mającymi na celu przedłużenie terminu ważności spożycia i osiągnięcie pożądanego smaku. Te substancje to mieszaniny tłuszczów, cukrów, skrobi, izolatów białek,a także barwników, emulgatorów i konserwantów.W badaniu, którego wyniki opublikowano miesiąc temu, naukowcy dowiedli, że żywność wysokoprzetworzona uzależnia podobnie jak alkohol czy nikotyna.Hipoteza badaczy zakłada, że jedną z przyczyn tego uzależniającego działania jest wysoka zawartość zarówno węglowodanów, jak i tłuszczów. Równocześnie w badaniu opublikowanym w czasopiśmie „EuropeanJournal of Nutrition” naukowcy dowiedli, że spożywanie wysokoprzetworzonej żywności wiąże się z wyższym ryzykiem rozwoju nowotworów górnego odcinka przewodu pokarmowego, takich jak rak jamy ustnej,gardła i przełyku.
Beata Demska
„Pielgrzym” [24 i 31 grudnia 2023 R. XXXIV Nr 26 (889)], str. 34.
Dwutygodnik „Pielgrzym” w wersji papierowej oraz elektronicznej (PDF) można zakupić w księgarni internetowej Wydawnictwa Bernardinum.