Grzyby mogą odgrywać kluczową rolę w walce z globalnym ociepleniem, pochłaniając rocznie ilości węgla równoważne 13,1 miliarda ton dwutlenku węgla. To stanowi jedną trzecią emisji wynikającą ze spalania paliw kopalnych. Badania, nad którymi pracowano, wykazały, że rośliny przekazują znaczną ilość produkowanych cukrów na utrzymanie symbiotycznych związków z grzybami – od 1 proc. w przypadku pszenicy, kukurydzy i niektórych innych zbóż, do 6–7 proc. w przypadku marchwi, lucerny i aż do 10–20 proc. w przypadku wielu drzew liściastych i innych dzikich roślin. Naukowcy, opierając się na tych danych, obliczyli, że każdego roku do grzybni trafia masa materii organicznej odpowiadająca 13,1 miliarda ton atmosferycznego dwutlenku węgla. Zatem powinniśmy doceniać grzyby, nie tylko za ich smakowitość, ale także za ich cichą, ale ogromną rolę w walce z globalnym ociepleniem.
Karolina Nowopolska
„Pielgrzym” [15 i 22 października 2023 R. XXXIV Nr 21 (884)], str. 35.
Dwutygodnik „Pielgrzym” w wersji papierowej oraz elektronicznej (PDF) można zakupić w księgarni internetowej Wydawnictwa Bernardinum.