Zdrowe czy tuczące?

REKLAMA

Śliwki to owoc, któremu ze względu na stosunkowo wysoką zawartość cukru jakiś czas temu przypięto łatkę powodującego tycie. W rzeczywistości śliwki są niskokaloryczne – 100 g śliwek dostarcza 46 kcal, więc jedna śliwka to jedynie około 25 kcal. Indeks glikemiczny śliwek wynosi 53. Zawierają cenne polifenole i antocyjany, czyli przeciwutleniacze, które wzmacniają serce, pomagają zapanować nad wysokim poziomem cukru we krwi i poziomem złego cholesterolu oraz witaminę C, która wzmacnia odporność i wspiera walkę z infekcjami. Zawarte w śliwkach flawonoidy poprawiają pracę mózgu i zmniejszają ryzyko udaru. Śliwki są bogate w potas, zawierają mało sodu i cholesterolu. Witaminy K i C oraz potas zwiększają gęstość kości, co może minimalizować utratę masy kostnej i ryzyko osteoporozy. Błonnik, woda, fluor i witamina C są też niezbędne dla zdrowia zębów i dziąseł. Zawarta w śliwkach witamina A pomaga minimalizować ryzyko chorób oczu, w tym zaćmy. Udowodniono, że jedzenie śliwek może zmniejszać ryzyko zachorowania na raka okrężnicy.

Beata Demska

„Pielgrzym” [15 i 22 października 2023 R. XXXIV Nr 21 (884)], str. 34.

Dwutygodnik „Pielgrzym” w wersji papierowej oraz elektronicznej (PDF) można zakupić w księgarni internetowej Wydawnictwa Bernardinum.

Udostępnij ten artykuł:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *