Gąbka Konjac

REKLAMA


Niezwykłe właściwości gąbki Konjac polegają na tym, że jest ona miękka i delikatna, a zarazem działa jak peeling, głęboko oczyszczając skórę. Produkuje się ją w Azji na dziewiczej Wyspie Jeju (Korea Południowa) z korzenia popularnej tam byliny o nazwie Amorphophallus Konjac (tłum. „Dziwidło”). Gąbka powstaje poprzez zmieszanie błonnika (3 proc.), wchodzącego w skład tej rośliny, z wodą wulkaniczną (97 proc.). Błonnik ten, zwany Glukomannan, potrafi wchłonąć nawet 100 razy więcej wody niż błonnik zawarty w innych roślinach. Podobno do dziś wykonuje się to ręcznie (dokładna technologia jest tajemnicą), a powstały produkt jest w całości naturalny i biodegradowalny. Sama roślina znana jest ze swoich prozdrowotnych właściwości od ok. 1500 lat. Posiada odczyn zasadowy, minerały, witaminy A, E, D i z grupy B, wit. C oraz kwas foliowy. Unikalna struktura gąbki delikatnie masuje skórę, równoważy jej PH, stymuluje przepływ krwi, wspomaga odnowę komórek, pozostawiając skórę czystą i odświeżoną. Można jej używać jedynie z wodą. Jest wyjątkowa również dlatego, że zaleca się jej używać do demakijażu delikatnej skóry wokół oczu. Nadaje się do użycia ok. 3 miesięcy. Bez wilgoci schnie, ale szybko można ją przywrócić do miękkości, zanurzając w wodzie. Kosztuje ok. 30 zł.

Justyna Zamojska


„Pielgrzym” 2017, nr 13 (719), s. 36

Udostępnij ten artykuł:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *