Jesienią robimy weki – Sławek Walkowski

Ta depresyjna pora roku ma jedną poważną zaletę – przynosi nam wielkie dobrodziejstwa: wspaniałe owoce i warzywa, którymi możemy się cieszyć.

REKLAMA

Tak, moi drodzy, stragany na bazarach uginają się od późnych pomidorów, papryki, kapusty, ogórków, cukinii, kabaczków, śliwek, jabłek i gruszek. Mamy też grzyby. Co za wspaniały czas! Jesień nas rozpieszcza. Jesień zachęca do kupowania i do wekowania. Możemy zabrać ze sobą kolorowe warzywa i owoce i cieszyć się nimi w ponure zimowe dni. A wierzcie mi, teraz wszelkie przetwory bardzo się nam przydadzą. Czas jest trudny. Zmagamy się z inflacją i modlimy się o zimę przypominającą luty na Lazurowym Wybrzeżu – wiaterek, trochę deszczu i jakieś 10 stopni na plusie. Niestety, szerokości geograficznej raczej nie oszukamy, dlatego trzeba się przygotować. (…)

Sławek Walkowski

Więcej przeczytasz w 21. numerze dwutygodnika „Pielgrzym” [16 i 23 października 2022 R. XXXIII Nr 21 (858)]

Dwutygodnik „Pielgrzym” można zakupić w księgarni internetowej Wydawnictwa Bernardinum.

UWAGA – NOWOŚĆ!
Czasopismo do nabycia także w wersji elektronicznej (PDF)!

Udostępnij ten artykuł:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *