Prosta i smaczna. Dla nas to przede wszystkim potrawa śniadaniowa. I tak bardzo ją lubimy, że jest dla nas wręcz symbolem dobrego, sycącego posiłku z rana.

Jajecznica daje nam energię, rozgrzewa, wprawia nas w dobry nastrój. To jedna z potraw idealnych. Można ją przyrządzić szybko, można ją podać z najróżniejszymi dodatkami i należy ją szybko zjeść. Jajecznica nigdy nie jest na potem. I to też jest zaleta.
Kiedyś spytano pewnego szefa kuchni, co ma zawsze w swojej domowej lodówce. Odpowiedział, że masło i jajka. I to wystarczy. Jeśli masz masło i jajka, możesz sobie zrobić fajny posiłek. Jajecznicę. Albo omlet. Dwa składniki i wystarczy. Jak chleb z masłem. (…)
Sławek Walkowski
Więcej przeczytasz w 3. numerze dwutygodnika „Pielgrzym” [2 i 9 lutego 2025 R. XXXVI Nr 3 (918)], str. 37.
Dwutygodnik „Pielgrzym” w wersji papierowej oraz elektronicznej (PDF) można zakupić w księgarni internetowej Wydawnictwa Bernardinum.