Mózg lubi jagody – Wit Romanowski

Mózg składa się głównie z delikatnych związków chemicznych łatwo ulegających utlenianiu. Dlatego do sprawnego funkcjonowania potrzebuje substancji o silnym działaniu antyoksydacyjnym. Do związków chemicznych szczególnie pożytecznych pod tym względem należą polifenole, np. procyjanidy, flawonole i flawanole, które wykazują działanie przeciwzapalne i antyutleniające. Dużą ilość tych związków zawierają jagody i inne owoce o ciemnoczerwonym zabawieniu.

Ciemne owoce jagodowe, takie jak ciemne winogrona, aronia, wiśnie, czarne porzeczki, a przede wszystkim borówki i czarne jagody już od dawien dawna w medycynie ludowej były uznawane za źródło zdrowia. Znany był np. ich regeneracyjny wpływ na nerwy wzrokowe, przez co jagody stanowiły stały składnik diety pilotów odbywających loty nocą. Do dziś – obok luteiny – borówki i ciemne winogrona (najlepiej w postaci wyekstrahowanego i skoncentrowanego w kapsułkach resweratrolu) zaleca się osobom mającym kłopot ze zwyrodnieniem plamki żółtej, tzw. AMD – schorzeniem, które może doprowadzić do ślepoty. (…)

Wit Romanowski

Więcej przeczytasz w 25. numerze dwutygodnika „Pielgrzym” [8 i 15 grudnia 2024 R. XXXV Nr 25 (914)], str. 36.

Dwutygodnik „Pielgrzym” w wersji papierowej oraz elektronicznej (PDF) można zakupić w księgarni internetowej Wydawnictwa Bernardinum.

Udostępnij ten artykuł:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *