Imbir dobry na trawienie i kości – Wit Romanowski

Od kurkumy, o której pisałem w poprzednim numerze, niedaleko do imbiru. Bo imbir – posiadając różne właściwości prozdrowotne (o których za chwilę), także znakomicie działa na układ trawienny.

Imbir jest rośliną, którą w celach leczniczych używa się od bez mała kilku tysięcy lat. Jako o cennym remedium na różne dolegliwości pisali o nim dawni Chińczycy, stosowali go ajurwedyjscy medycy z Indii, a także Grecy i Rzymianie. W imbirze zidentyfikowano aż 115 związków chemicznych, z których 31 było dotąd nieznanych. Większość z nich – jak stwierdzono – ma działanie antyagregacyjne, obniżające ciśnienie krwi, przeciwzapalne i przeciwbólowe. (…)

Wit Romanowski

Więcej przeczytasz w 14. numerze dwutygodnika „Pielgrzym” [7 i 14 lipca 2024 R. XXXV Nr 14 (903)], str. 36.

Dwutygodnik „Pielgrzym” w wersji papierowej oraz elektronicznej (PDF) można zakupić w księgarni internetowej Wydawnictwa Bernardinum.

Udostępnij ten artykuł:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *