Chrupiąca cykoria – Maria Fall-Ławryniuk

Wyglądem przypomina małą podłużną sałatę. Jej słodkawe liście z lekką, choć wyczuwalną nutą goryczki doskonale smakują zarówno na surowo, jak i serwowane na ciepło. Niepozorna, ale odpowiednie towarzystwo wydobywa jej urok i walory organoleptyczne. Po prostu ideał. Cykoria w roli głównej.

REKLAMA

Sezon na cykorię zaczyna się na przełomie października i listopada i trwa aż do kwietnia. Niektórzy być może zastanawiają się, co to za roślina, jak smakuje, co smacznego można z niej przygotować. A jak się okazuje, jest to roślina niezwykła. To wieloletnie zioło z rodziny Cichorium, uprawiane niemal na całym świecie. Spożywanie tej niepozornej rośliny jest bardzo korzystne dla naszego zdrowia, gdyż posiada ona szereg właściwości prozdrowotnych, przeciwzapalnych, przeciwnowotworowych, odżywczych, regenerujących, wyciszających. (…)

Maria Fall-Ławryniuk, dietetyk i terapeuta ruchowy

Więcej przeczytasz w 23. numerze dwutygodnika „Pielgrzym” [13 i 20 listopada 2022 R. XXXIII Nr 23 (860)]

Dwutygodnik „Pielgrzym” można zakupić w księgarni internetowej Wydawnictwa Bernardinum.

UWAGA – NOWOŚĆ!
Czasopismo do nabycia także w wersji elektronicznej (PDF)!

Udostępnij ten artykuł:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *