Soczewica jest jedną z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. Już w starożytnym Egipcie stanowiła bazę wielu potraw. Dawniej również w Polsce cieszyła się uznaniem i była obecna w wielu regionalnych daniach, jednak dni jej świetności przeminęły, na szczęście tylko na chwilę.
Wraz z rosnącą popularnością układania jadłospisów bez udziału mięsa strączki powróciły do łask. Soczewica jest bowiem znakomitym zamiennikiem mięsa i źródłem łatwo przyswajalnego białka, błonnika i witamin z grupy B. Występuje w kilku odmianach, które różnią się kolorem, stopniem twardości i nieco kształtem, a także długością gotowania. Soczewica może być czerwona, żółta, zielona, brązowa i czarna, ta ostatnia jest nazywana belugą, gdyż przypomina kawior. (…)
Maria Fall-Ławryniuk, dietetyk i terapeuta ruchowy
Więcej przeczytasz w 20. numerze dwutygodnika „Pielgrzym” [2 i 9 października 2022 R. XXXIII Nr 20 (857)]
Dwutygodnik „Pielgrzym” można zakupić w księgarni internetowej Wydawnictwa Bernardinum.
UWAGA – NOWOŚĆ!
Czasopismo do nabycia także w wersji elektronicznej (PDF)!