6/2021

Kochamy ją wszyscy – Sławek Walkowski

Kochamy cucina italiana. Nikt o zdrowych zmysłach nie ma co do tego żadnych wątpliwości. Wystarczy się rozejrzeć. W waszej bliskiej okolicy z pewnością jest jakieś włoskie bistro.

Chrup na zdrowie – Maria Fall-Ławryniuk

Dobrze znane wszystkim marchewki, pietruszka, seler czy buraki, a także popularne niegdyś pasternak, jarmuż i skorzonera oraz nieco bardziej egzotyczny batat lub fioletowy ziemniak to warzywa, korzenie, liście i bulwy, które doskonale nadają się na ulubione przekąski.

Prorok – Jan Hlebowicz

Głośno wyrażał sprzeciw wobec ukraińskiego nacjonalizmu. Przekonywał, że warunkiem stworzenia niepodległej Ukrainy jest ułożenie poprawnych relacji z Polakami. Umarł zamęczony przez Sowietów w więzieniu NKWD w Kijowie.

Świadkowie Męki Pańskiej – ks. Wojciech Kardyś

Podczas wielkopostnych nabożeństw słyszymy o różnych postaciach, które pojawiły się na drodze Jezusa ku Golgocie i były obecne w chwili Jego śmierci. Warto przyjrzeć się im bliżej i zobaczyć, co o nich możemy przeczytać w Ewangelii.

Matka przyjęła dla nas Boga – ks. Sławomir Kunka

Do Dziewicy z Nazaretu, zaślubionej pochodzącemu z królewskiego rodu Dawida Józefowi, posłał Bóg anioła Gabriela. Ten wypowiedział słowa, które w kolejnych wiekach staną się najczęściej wypowiadanymi przez uczniów Chrystusa: „Bądź pozdrowiona, pełna łaski, Pan z Tobą, błogosławiona jesteś między niewiastami”…

Kruchość i czułość – Zofia Pomirska

Pandemia jest już z nami od roku, a każda rocznica, nawet tak przykra, skłania do podsumowań. Nasze życie uległo zmianie, niemal wszystkie obszary ludzkiej aktywności zostały przestawione na inne tory. I chyba jak nigdy dotąd doświadczyliśmy kruchości – zarówno w…

Język ulicy – Adam Hlebowicz

Nie od dziś wiadomo, że coraz większe znaczenie w naszym życiu codziennym odgrywają proste komunikaty i czytelny przekaz. Do takiego języka komunikacji odwołują się wielkie powierzchnie reklamowe, tak zwane bilbordy. Od pewnego czasu w całej Polsce możemy oglądać kampanię reklamową,…

Wiosna, jak to tak? – Maria Paszyńska

Pamiętam, że gdy rok temu po raz pierwszy usłyszałam o koronawirusie, nie przejęłam się tym zbytnio. Po świńskiej grypie, kilku odsłonach ptasiej i sensacyjnych medialnych doniesieniach o coraz to nowych chorobach, które miały położyć kres naszej cywilizacji, zbagatelizowałam i te…